Hårlev

Svend Erik lever et godt liv på trods af følgerne af prostatakræft

En operation for prostatakræft fjernede alle kræftceller, men betød samtidig, at 69-årige Svend Erik Bodi fik svært ved holde på vandet og blev impotent. Her fem år senere har han fået hjælp til at håndtere følgerne, og lever nu et godt og aktivt liv.

Svend Erik Bodi er meget åben om de problemer, han har oplevet efter, at han blev opereret for prostatakræft. Selvom det for mange er tabubelagt at tale om impotens og om at være tvunget til at gå med ble, så mener han, at det er vigtigt at turde sætte ord på.

Jeg oplevede hurtigt, at jeg langt fra var alene. Pludselig var der andre, der fortalte om deres udfordringer, og det gjorde det lettere at håndtere, siger Svend Erik.

Opdaget ved et tilfælde
Det hele startede for tre år siden. Svend Erik havde talt med en mand, der var uhelbredelig syg af prostatakræft. Hans sygdom var blevet opdaget, da han gik til lægen med ondt i skulderen. Det viste sig, at skulderproblemerne skyldtes prostatakræft, der havde spredt sig til knoglerne. Det fik Svend Erik til at opsøge sin egen læge, da han også havde ondt i skulderen. Svend Erik blev undersøgt grundigt, og det viste sig rent faktisk, at han også havde prostatakræft. Kræften havde heldigvis ikke spredt sig – og det med skulderen havde intet med kræften at gøre.

Jeg var forberedt på det, da jeg fik diagnosen. Jeg har altid været optimist og har faktisk ikke haft mange søvnlæse nætter over det. Jeg har den indstilling, at det her, det komme jeg over. Det er ikke noget, jeg dør af, og det har jeg desuden også lovet mit barnebarn, siger Svend Erik med et stort smil.

Måtte gå med ble
Det viste sig, at sygdommen var aggressiv, så lægen anbefalede, at Svend Erik fik fjernet sin prostata, en operation, der kan give problemer efterfølgende med at holde på vandet og med at få rejsning. Svend Erik var dog ikke i tvivl. Han sagde ja tak til operationen og fik dermed fjernet alle kræftcellerne.

Det med potensen, det går nok – jeg er trods alt 71 år – og så må man finde andre måder at være sammen på, fortæller Svend Erik.

Det var værre, at jeg ikke kunne holde på vandet. I starten var det faktisk rigtig træls, og det påvirkede mit humør meget negativt. Jeg skulle skifte ble hver anden time, og nogle gange glemte jeg det. Jeg har eksempelvis oplevet at sidde ved et selskab, hvor jeg faldt i god snak med nogle og fuldstændig glemte at gå ud på toilettet. Det betød, at jeg var nødt til at gå hjem og skifte tøj. Det var meget irriterende, siger Svend Erik.

Operation og pumpe har hjulpet
Han kom på et træningshold, hvor han blandt andet skulle lave bækkenbundstræning, men da det ikke hjalp, fik han for et år siden indopereret to balloner, hvor prostata tidligere har siddet. Ballonerne presser på urinrøret, og det betyder, at han nu langt bedre kan holde tæt.

Jeg går stadig med ble, men det er mere for en sikkerheds skyld. Hvis jeg nyser eller leger lidt for vildt med mit barnebarn, kan der godt komme et par dråber – men det er ingenting, fortæller han.

Derudover har Svend Erik anskaffet sig en penispumpe. Han var nemlig hos en fysioterapeut, der både var ekspert i bækkenbundstræning for mænd og sexolog, og hun informerede ham om pumpen. Hun fortalte, at selve det at få rejsning er med til at træne bækkenbunden

Kommentarer